Babka drożdżowa

Babka drożdżowa
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 i pół miarki mleka
  • 40 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 zółtka
  • 100 g margaryny
  • skórka z pomarańczy

Do naczynia dajemy mleko, drożdże, cukier i margarynę podgrzewamy czas 2 minuty/temp. 50 stopni/obr. 2, następnie przekładamy do innego naczynia. Zakładamy motylek dajemy jajka, żółtka i ucieramy czas 5 min/obr.2.

Ciasto pozostawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy czas 3 minuty/poz Interwał.

Przekładamy do formy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp. 180 stopni.

Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.