Zakwas na żurek jak zrobić

Zakwas na żurek jak zrobić

Zakwas na żurek przepis

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • ciepła przegotowana woda
Przepisy Thermomix. Zakwas na żurek.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy płatki owsiane, kaszę jaglaną i pęczak. Miskujemy czas 30 s/obr.10.

Do czystego dużego słoika dajemy ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, wsypujemy zmiksowaną mieszankę kasz i płatków.

Dosypujemy mąkę.

Zalewamy całość ciepłą przegotowaną wodą do 3/4 wysokości słoika. Dokładnie mieszamy tak aby nie było żadnych grudek.

Słoik przykrywamy gazą i zostawiamy na blacie (ja trzymam blisko kuchenki) przez kilka dni. Codziennie mieszamy zakwas.

Zakwas na żurek codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy kiedy nabierze kwaskowatego zapachu. Trwa to od 3 do 5 dni.

Jeżeli mamy w domu aktywny zakwas na chleb możemy do zakwasu na żurek dodać 1 łyżkę. Przyśpieszy to proces fermentacji.

Gotowy zakwas na żurek zużywamy (zostawmy część zakwasu do dalszej „produkcji”) jeżeli nie będziemy używać zakwasu szczelnie go zamykamy i przechowujemy w lodówce.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock