Babka migdałowa bez glutenu

Babka migdałowa bez glutenu

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (do kupienia w dobrych sklepach spożywczych)

Wykonanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 10 minut, następnie ściągamy brązową skórkę. Migdały suszymy i wkładamy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 20 s/obr.10.

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wkładamy masło i cukier, ucieramy czas 4 min/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix na czas 2 min/obr.3 i w trakcie pracy Thermomix dokładamy po żółtku. Następnie nastawiamy Thermomix czas 4 min/obr.3. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy oraz zmielone migdały. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Nastawiamy Thermomix na czas 1 min/obr.2 i dokładamy pianę.

Formę smarujemy oliwą i przelewamy masę. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  – 30 minut. Sprawdzamy czy babka jest upieczona drewnianym patyczkiem.

Przepisy Thermomix. Bezglutenowa babka migdałowa.

Przepisy Thermomix. Bezglutenowa babka migdałowa.

bezglutenowa_babka_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock