Chrust lany

Chrust lany
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 1 półmisek:

  • 2 jajka
  • 100-150 g mąki
  • 150 g mleka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 10 g spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania chrustu

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy dwa białka. Ubijamy białka na pianę czas 2 min/obr.3 Ok 30 sekund przed końcem ubijania dajemy po 1 żółtku. Do masy dajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie czas 10 s/obr.4. Jeżeli widzimy, że ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto przelewamy do butelki z dziubkiem lub szprycy cukierniczej z szerokim otworem. Wyciskamy ciasto na gorący olej. Smażymy do zezłocenia z dwóch stron.

Chrust posypujemy cukrem pudrem.

chrust_lany_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.