Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką

Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką

Thermomix przepisy. Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 70 g bardzo gęstej śmietany 18%
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 25 g grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • 3 szt ziela angielskiego
  • pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała cebula
  • 20 g oleju

Dodatkowo:

  • kilka wędzonych śliwek (śliwki można wcześniej namoczyć w malej ilości wody)
Thermomix prepisy. Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną śliwką.

Wykonanie ciasta:

W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany.

Wykonanie farszu:

Grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą

Do naczynia miksującego wkładamy grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu)

Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się wyciągnąć z kapusty liść laurowy) a do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę. Rozdrabniamy czas 5 s/obr. 5, dolewamy olej  następnie dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Do naczynia Thermomix dodajemy kapustę z grzybami i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 4, następnie dusimy co jakiś czas mieszając kopystką, czas 5 min/Varoma//obr. 2

Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Śliwki osuszamy z wody i kroimy w paski.

Wykonanie tarty:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ciasto na tartę wałkujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 24 cm. Na ciasto dajemy zimny farsz. Tartę posypujemy pokrojoną w paski wędzoną śliwką. 

Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock