Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Składniki na nalewkę:

  • 1000 g pigwy wydrążonej
  • 500 g cukru
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu 70%

Wykonanie:

Z pigwy usuwamy gniazda nasienne. Pigwę z cukrem umieszczamy w Thermomix i szatkujemy czas 10 s/obr.5 . W oryginalnym przepisie owoce pigwy należy zetrzeć na tarce więc jestem wdzięczna, że mam Thermomix bo nie wyobrażam sobie zetrzeć kilogram pigwy na tarce:)

Przekładamy do słoika i przykrywamy folią aluminiową. Zostawiamy na tydzień czasu aby pigwa puściła sok.

Po tygodniu wlewamy spirytus i przez miesiąc macerujemy owoce. Przecedzamy przez gazę i mieszamy z wódką. Przelewamy do czystych butelek. Zakręcamy i odstawiamy na min. pół roku.

Nalewka z czasem nabiera ciemnego koloru. Nalewka na zdjęciu ma 1 rok, nasza nalewka będzie mieć jasny kolor jednak z czasem nabierze ciemnego koloru i słodyczy pigwy.

nalewka thermomixnalewka z pigwy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock