Naleśniki szpinakowe z białym serem

Naleśniki szpinakowe z białym serem

Naleśniki szpinakowe z białym serem i miodem Thermomix

Przepisy Thermomix

Składniki na naleśniki szpinakowe z białym serem:

  • 250 g mleka
  • 250 g gazowanej wody
  • 2 jajka
  • 240 g mąki pszennej
  • 80 g świeżego szpinaku 'baby’
  • 10g roztopionego masła
  • szczypta soli

farsz do naleśników:

  • 250 g sera białego tłustego (u mnie wiejski z gospodarstwa)
  • 30 g płynnego miodu (u mnie  z domowej pasieki – zdjęcia na końcu wpisu )
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g śmietany 18%

Przepisy Thermomix. Naleśniki szpinakowe z białym serem.

Wykonanie:

Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i liście szpinaku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Czas 2 min/obr.5-10 (zaczynamy od obrotów 5 i kończymy na obrotach 10).

Na patelni na której będziemy smażyć naleśniki rozpuszczamy masło i wlewamy je do masy. Dzięki temu nie ma potrzeby dodawania masła przed smażeniem każdego naleśnika.

Dodajemy pozostałe składniki i mieszmy czas 30s/obr.6.

Ciasto przelewamy do innego naczynia. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron.

Z podanych składników wyszło mi 15 naleśników.

Wykonanie farszu do naleśników:

Do czystego naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na farsz. Miód możemy zastąpić innym słodzikiem jak cukier, ksylitol.

Ucieramy czas 1 min/obr.5. Masa powinna być gładka.

Gotową masę smarujemy naleśniki i zwijamy w rulon.

A tu zdjęcia domowej pasieki:

Naleśniki szpinakowe z białym serem i miodem.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock