Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami

Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami
Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami

Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i TM5

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa (żadna inna!)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku

Składniki na farsz:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów krojonych w sosie
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Dynię kroimy na pół. Wyciągamy pestki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Dośrodka kładziemy kilka gałązek świeżego tymianku (lub suszonego).

Dynię wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości czas 45 min temp. 180 stopni.

Następnie wyciągamy dynie z piekarnika i oddzielamy delikatnie miąższ od skórki.

 

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na większe kawałki. Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 15s/obr.5.

Dokładamy pokrojone piersi kurczaka, sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę, kmin, curry oraz paprykę. Całość podduszamy czas 10 min/Varoma lub 120 stopni/obr. wsteczne 1.

Następnie dodajemy pomidory i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.

Na sam koniec dodajemy miąższ z dyni i mieszamy czas 15 s/obr.2.

Farsz nakładamy do wydrążonej dyni. Posypujemy parmezanem lub dobrze tu się sprawdzi również mozarella.

Wstawiamy do piekarnika i czekamy jak ser się rozpuści.

Farsz dobrze jest robić w tym samym czasie co piecze się dynia, ponieważ nie będziemy musieli rozgrzewać piekarnika od nowa.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.