Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem

Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem

Thermomix przepisy. Chinkali. Gruzińskie pierogi z mięsem.

Składniki na gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ciepła wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozbite na drobne kawałki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Thermomix przepisy. Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem.

Wykonanie chinkali w Thermomix:

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania przez otwór w pokrywie urządzenia wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle aby ciasto zaczęło nam się sklejać.

Ciasto wykładamy z misy Thermomix. Owijamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Ja zawsze czekam aż ciasto osiągnie temperaturę otoczenia, następnie rozwałkowuje ciasto.

Wykonanie farszu:

Cebulę obrać, pokroić na 4 części, umieścić w naczyniu Thermomix. Poszatkować czas 5s/obr.5. Cząstki cebuli zgarnąć na dno naczynia. Dodajemy masło klarowane (może być olej). Podduszamy czas 2 min/temp. 100/obr.1

Do zimnej cebuli dodajemy mięso, sól, pieprz, kolendrę i pietruszkę. Wyrabiamy masę czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy zimny bulion. Bulion powinien całkowicie wsiąknąć w mięso. Jeżeli bulion w trakcie wyrabiania nie wsiąkną w mięso, zwiększmy czas wyrabiania.

Stolnice podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy ciasto. Wykrawamy koła o średnicy 11-12 cm. Na środek koła dajemy 1 łyżkę farszu (najlepiej zrobić sobie kulki)

Następnie ciasto zwijamy na kształt sakiewki.

Gotowe chinkali wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch wody.

Chinkali wyciągamy z wrzątku, przekładamy na talerz.

Przed jedzeniem upewnijmy się, że chinkali nie są w środku gorące. Po przegryzieniu ciasta wylewa nam się aromatyczny rosołek. Nie poparzmy się.

3 komentarze

  1. Sylwia
  2. Agnieszka M

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock