Kiszone rydze i marynowane rydze

Kiszone rydze  i marynowane rydze

Składniki na kiszone rydze:

  • rydze
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka pieprzu
  • solanka ( na 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej)
Kiszone rydze

Wykonanie:

Rydze pozbawiamy nóżek (nóżki podsmażam z cebulką na maśle). Czyścimy kapelusze i dokładnie myjemy.

Rydze wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy 3 min. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją na cienkie piórka. Przygotowujemy również solankę. Na 1 litr zagotowanej wody dajemy 1 łyżkę soli.

Na dno słoika dajemy część cebuli, przyprawy i rydze. Przekładamy tak warstwowo. Na wierzch kładziemy jakieś obciążenie. U mnie zwykły kamień otoczak, uprzednio wymyty i wygotowany.

Całość słoika zalewamy solanką tak aby rydze były w całości przykryte. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 dni.

Marynowane rydze składniki:

  • rydze
  • ziarenka gorczycy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka pieprzu
  • zalewa octowa (2 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru)
Marynowane rydze

Wykonanie:

Rydze oczyszczamy, odcinamy nóżki, myjemy dokładnie.

Rydze wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 minut. Do słoika wrzucamy kilkanaście ziarenek gorczycy, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, kila ziarenek pieprzu.

Do wody dodajemy ocet, sól i cukier. Całość zagotowywujemy.

Rydze wyciągamy z wrzątku i gorące wkładamy do słoika, zalewamy gorącą zalewą octową, zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia. Grzybki są gotowe do spożycia po ok 2 tygodniach. Przechowujemy w zimnym miejscu.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock