Zupa ze szparagami i jajkiem

Zupa ze szparagami i jajkiem
Print Friendly, PDF & Email

Zupa ze szparagami i jajkiem Thermomix

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1000 g bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę)
  • koperek
  • 4 jajka ugotowane
  • sól, pieprz

Przepisy Thermomix. Zupa ze szparagami i jajkiem.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy obraną i pokrojoną na 4 części cebule, czosnek i kroimy czas 15s/obr.4.

Dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1

Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1

Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć  w zależności od miękkości ziemniaków).

Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do naczynia Thermomix i gotujemy czas 1 min/obr. wsteczne Soft.

Ściągamy pokrywę. Dolewamy śmietanę, sól, pieprz i za pomocą kopystki dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek i zakładamy pokrywę ponownie z nałożoną miarką. Zostawiamy na kilka minut.

Na talerz kroimy jajko i zalewamy zupą. Fajnie jest ugotować jajko na pół twardo, wtedy zupa nabierze fajnego koloru.

Na kolejnej stronie znajdziesz więcej przepisów ze szparagami

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.