Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • pół główki selera
  • 1 pieruszka
  • 3 łyżki oliwy
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki

 

Wykonanie:

Ciecierzycę zamaczamy w wodzie na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę w której się moczyła i umieszczamy w garczku zalewając nową wodą. Gotujemy do miękkości (ja gotowałam 30 minut w szybkowarze) ok 90 minut.

Selera i pietruszkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i rozdrabniamy – czas 5 s/obr.4  Przekładamy do innego naczynia. Następnie dajemy cebulę i także ją rozdrabniamy czas 5 s/obr.4. Dolewamy oliwy i dusimy w naczyniu Thermomix czas 2 min/Varoma/poz.1. Następnie dodajemy pietruszkę i selera i ponownie dusimy czas 2 min/Varoma/poz.1.

Dodajemy ciecierzycę (część ciecierzycy zostawiamy aby dać na wierzch zupy) zalewamy bulionem i gotujemy ok 20 min/100 stopni/poz.1.  Ugotowaną zupę miksujemy czas 30 s/obr.10. Przelewamy na talerz posypujemy natką pietruszki i dajemy wcześniej odstawione ziarna ciecierzycy.

Jeżeli bulion nie jest słony wtedy zupę musimy przyprawić solą.

zupa z ciecierzycy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.