Domowy ramen z Thermomix

Domowy ramen z Thermomix
Print Friendly, PDF & Email

Przepisy Thermomix. Domowy ramen.

Składniki na bulion:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • 1 połówka udka z kurczaka
  • 1 marchewka pokrojona na kawałki
  • 1 pietruszka pokrojona na kawałki
  • 1 cm plaster selera pokrojonego na 4 części
  • 10 cm pora
  • 1 cebula (opalona nad palnikiem)
  • 1 liść laurowy
  • 1 papryczka chilli  ( wielkość zależy jaki stopień ostrości lubimy)
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry
  • sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy
  • 1600 g wody

Dodatki:

  • kapusta pak choy
  • jajka
  • 200 g makaronu chińskiego
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • pęczek dymki lub szczypiorku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie składniki na bulion, zalewamy wodą i gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1. Gotujemy z założoną na pokrywę TM miarką. Następnie ściągamy miarkę i gotujemy w sumie 90 min/temp. 90/obr.1

Grzyby shitake przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja namoczyłam grzyby na 30 min w gorącej wodzie, następnie w nowej wodzie gotowałam 15 minut. Następnie pokroiłam w paski. Makaron gotujemy również wg przepisu na opakowaniu.

Wyciągamy koszyczek z naczynia.

Mięso z rosołu kroimy na kawałki

Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem.

Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy pieprzem cayenne (chyba, że bulion już bardzo pikantny to pomijamy).

Thermomix przepisy. Domowy ramen

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.