Domowy ramen z Thermomix



Print Friendly

Przepisy Thermomix. Domowy ramen.

Składniki na bulion:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • 1 połówka udka z kurczaka
  • 1 marchewka pokrojona na kawałki
  • 1 pietruszka pokrojona na kawałki
  • 1 cm plaster selera pokrojonego na 4 części
  • 10 cm pora
  • 1 cebula (opalona nad palnikiem)
  • 1 liść laurowy
  • 1 papryczka chilli  ( wielkość zależy jaki stopień ostrości lubimy)
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry
  • sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy

Dodatki:

  • kapusta pak choy
  • jajka
  • 200 g makaronu chińskiego
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • pęczek dymki lub szczypiorku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie składniki na bulion, zalewamy wodą i gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1. Gotujemy z założoną na pokrywę TM miarką. Następnie ściągamy miarkę i gotujemy w sumie 90 min/temp. 90/obr.1

Grzyby shitake przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja namoczyłam grzyby na 30 min w gorącej wodzie, następnie w nowej wodzie gotowałam 15 minut. Następnie pokroiłam w paski. Makaron gotujemy również wg przepisu na opakowaniu.

Mięso z rosołu kroimy na kawałki

Wyciągamy koszyczek z naczynia.

Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem.

Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy pieprzem cayenne (chyba, że bulion już bardzo pikantny to pomijamy).

Thermomix przepisy. Domowy ramen

Podobne przepisy

Add Comment