Chłodnik litewski



Print Friendly

Chłodnik litewski Thermomix

Składniki na chłodnik litewski:

  • 500 g bulionu warzywnego
  • 400 g gęstego jogurtu (może to być też kefir)
  • pęczek młodej botwinki
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Thermomix przepisy. Chłodnik litewski.

Wykonanie:

Buraczki myjemy, obieramy, większe kawałki dzielimy na pół. Łodyżki (bez liści)również myjemy.

Całość umieszczamy w naczyniu Thermomix miksujemy czas 15s/obr.5.

Następnie zalewamy bulionem. Gotujemy czas 10 min/temp.100/obr.1

Buraczany wywar pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny wywar miksujemy czas 30s/obr.10.

Dolewamy jogurt, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy czas 10s/obr. 6

Chłodnik wstawiamy do lodówki aby był naprawdę chłodny.

Podajemy z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem.

 

Na następnej stronie znajdą Państwo inne przepisy w wykorzystaniem buraczków.

Podobne przepisy

Add Comment