Focaccia z pieczarkami i cebulą

Focaccia z pieczarkami i cebulą
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml letniej wody

Składniki na wierzch:

  • 1 cebula
  • 300 g pieczerek
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 7 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy w Thermomix do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie mieszamy ciasto czas 10 s/obr.3. Przekładamy na stolnicę i formujemy cztery placki (ciasto wychodzi dosyć rzadkie ale sprężyste ale taki urok focacci – starajmy się aby użyć jak najmniej mąki do podsypania) i dajemy wcześniej przygotowane pieczarki i pokrojoną w krążki cebulę. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Krążki cebuli też lekko podsmażamy na patelni.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 25 minut.

focaccia thermomixthermomix focaccia

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.