Focaccia z pieczarkami i cebulą



Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml letniej wody

Składniki na wierzch:

  • 1 cebula
  • 300 g pieczerek
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 7 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy w Thermomix do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie mieszamy ciasto czas 10 s/obr.3. Przekładamy na stolnicę i formujemy cztery placki (ciasto wychodzi dosyć rzadkie ale sprężyste ale taki urok focacci – starajmy się aby użyć jak najmniej mąki do podsypania) i dajemy wcześniej przygotowane pieczarki i pokrojoną w krążki cebulę. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Krążki cebuli też lekko podsmażamy na patelni.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 25 minut.

focaccia thermomixthermomix focaccia

Print Friendly

Popularne frazy:

  • focaccia thermomix
  • focaccia termomix
  • focaccia z pomidorami thermomix
  • focaccio z termomiksa
  • fokacia z pieczarkami
  • włoskie ciasto focaccia thermomix

Podobne przepisy