Focaccia z oliwą, ziołami i ziemniakami



Print Friendly, PDF & Email

Focaccia z oliwą, ziołami i ziemniakami

Przepis na Thermomix TM31 i TM5

Składniki:

ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżki soli

dodatki:

  • garść świeżych ziół u mnie: bazylia, rozmaryn, tymianek, liście czosnku niedźwiedźiego, natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku (pominąć jeżeli dodany jest czonsek niedźwiedźi
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 mały ziemniak (najlepiej odmiana z czerwoną skórką)
  • sól gruboziarnista (zwykła też może być)

 

Thermomix przpisy. Focaccia z oiwą, ziołami i ziemniakami.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3.

Zostawiamy na ok. 15 minut aby rozczyn zaczął pracować.

Dodajemy mąkę, oliwę i sól/ Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Zioła drobno siekamy. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy zioła. Mieszamy. (nie miksuje ziół w Thermomix ponieważ jest ich za mało i więcej osiadło by na ściankach naczynia).

Wyrośnięte ciast wyciągamy z miski, wyrabiamy krótką chwilę. Przekładamy na papier do pieczenia i rozciągamy ciasto dłońmi. Ciasto ma nabrać kształt prostokąta.

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni z blachą na której będziemy piec focaccie.

W podrośniętym cieście robimy palecem na całej powierzchni wgniecenia. Ciasto smarujemy oliwą z ziołami, posypujemy solą i startym na grubych oczkach ziemniakiem.

Wyciągamy blachę z piekarnika, przekładamy razem z papierem do pieczenia ciasto. Temperature zmniejszamy od razu na 200 stopni. Pieczemy ok 15 min.

Focaccia smakuje najlepiej maczana w oliwie.

Przepis pochodzi ze strony: https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2018/04/najlepsza-focaccia-z-ziemniakami.html

 

Podobne przepisy

Add Comment