Drożdżowe bułeczki z leśnymi grzybami

Drożdżowe bułeczki z leśnymi grzybami
Print Friendly, PDF & Email

Sezon grzybowy zbliża się ku końcowi, ale dzięki ładnej pogodzie grzybów w lesie jest jeszcze dużo, czego dowodem było sobotnie grzybobranie. Cały kosz grzybów – prawie same podgrzybki. Tarta z grzybami już była więc nadeszła kolej na drożdżowe bułeczki z leśnymi grzybami. Podobnie jak tarta wyszły rewelacyjnie.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 500 g leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy: mleko, wodę, cukier, drożdże i jajko i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Następnie dodajemy: makę, sól i olej i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał/poz. Thermomix. Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w naczynia do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

W tym czasie kroimy grzyby i dusimy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulkę doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem dusimy. Na sam koniec wrzucamy pietruszkę dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy i jak kto woli albo rozwałkowujemy albo odrywamy część ciasta i formujemy bułeczki dając w środek grzybowe nadzienie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku smarujemy wierzch każdej z nich roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 25 minut.

Smakują cieplutkie ale zimne też są dobre.

 

2 komentarze

  1. pancio
  2. paula

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.