Chaczapuri adżarskie



Print Friendly

Składniki na 2 duże chaczapuri:

ciasto:

  • 220 g mąki
  • 150 g wody
  • 10 g drożdży
  • 5 g oliwy
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól do ciasta

nadzienie:

  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g sera białego typu włoskiego
  • 2 jajka

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/tem. 37/obr.2. Zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix, przekładamy na stolnice. Dzielimy na dwie części i wałkujemy coś na kształt owalu. Zawijamy brzegi tak aby uzyskać kształt łódki (posiłkowałam się Youtubem:))

Nadzienie:

Do naczynia Thermomix dajemy obydwa rodzaje serów i mieszamy czas 10s/obr.4 Nie musimy mieć gładkiej konsystencji sera. Ważne aby mozzarella wymieszała się z drugim serem.

Ser przekładamy do łódeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 30 minut. Następnie do każdej łódki wbijamy jajko i wkładamy ponownie do pieca na 5 minut. Po tym czasie białko powinno nam się ściąć. Jeżeli nie to uważnie obserwujemy i czekamy na moment ścięcia się białka.

Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.

Thermomix przepisy. Gruzińskie chaczapuri.

Thermomix przepisy. Gruzińskie chaczapuri.

Popularne frazy:

  • chaczapuri thermomix
  • chaczapuri adżarskie

Podobne przepisy

Add Comment