Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 2 duże chaczapuri:

ciasto:

  • 220 g mąki
  • 150 g wody
  • 10 g drożdży
  • 5 g oliwy
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól do ciasta

nadzienie:

  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g sera białego typu włoskiego
  • 2 jajka

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/tem. 37/obr.2. Zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix, przekładamy na stolnice. Dzielimy na dwie części i wałkujemy coś na kształt owalu. Zawijamy brzegi tak aby uzyskać kształt łódki (posiłkowałam się Youtubem:))

Nadzienie:

Do naczynia Thermomix dajemy obydwa rodzaje serów i mieszamy czas 10s/obr.4 Nie musimy mieć gładkiej konsystencji sera. Ważne aby mozzarella wymieszała się z drugim serem.

Ser przekładamy do łódeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 30 minut. Następnie do każdej łódki wbijamy jajko i wkładamy ponownie do pieca na 5 minut. Po tym czasie białko powinno nam się ściąć. Jeżeli nie to uważnie obserwujemy i czekamy na moment ścięcia się białka.

Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.

Thermomix przepisy. Gruzińskie chaczapuri.

Thermomix przepisy. Gruzińskie chaczapuri.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.