Truskawkowy jogurtowiec



Print Friendly

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • kilkanaście truskawek
  • 200 ml gorącej wody
  • 500 g jogurtu gęstego greckiego
  • 40 g cukru pudru
  • 350 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki kroimy na pół i układamy na dnie keksówki. Zalewamy zimną galaretką.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Do naczynia Thermomix dajemy truskawki, jogurt i cukier, miksujemy czas 30s/obr. 8. Następnie nastawiamy Thermomix na czas 30s/obr.3 i na pracujące noże wlewamy zimną żelatynę.

Masę przelewamy do keksówki z galaretką i wsadzamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto wyciągamy poprzez szybkie zanurzenie keksówki w ciepłej wodzie.

jogurtowiec_truskawkowy

Podobne przepisy

Add Comment