Tort z mascarpone budyniem i dżemem malinowym ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone budyniem i dżemem malinowym ozdobiony żelkami
Print Friendly, PDF & Email

Tort przygotowany z okazji pasowania na ucznia. W kształcie ołówka. Przepis i aranżacja oparte są na jednej z moich ulubionych stron http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek, osobno żółtka i białka
  • 180g cukru
  • 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:

Składniki na budyń:

  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250g serka mascarpone
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty

Wierzch i boki:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 250g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
  • koncentrat z buraków
  • żelki do dekoracji

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Dzień przed wykonaniem tortu możemy upiec biszkopt aby na spokojnie wystygł. Zakładamy motylek. Do naczynia Thermomix dajemy żółtka, cukier oraz 3 łyżki ciepłej wody. Ucieramy na puszystą masę czas 5 min/obr.4-5. Dodajemy aromat, mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać czas 1 min/obr.4-5. Dodajemy ubite w innym naczyniu białka (białka ubijamy z sokiem z cytryny)i mieszamy czas 30s/obr.4

Masę przelewamy do keksówki (u mnie wyszło 2 małe keksówki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni przez 50 minut. Biszkopt kroimy na 3 kawałki używając długiego noża.

Środek tortu:

Wszystkie składniki na budyń umieszczamy w Thermomix podgrzewamy czas 8 min./90 stopni./obroty wsteczne/obr.3.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. ciepłej wody i dodać do budyniu wymieszać czas 20s/obr.3. Zostawiamy budyń do wystygnięcia. Następnie dodajemy ser mascarpone i mieszamy na gładki krem czas 30s/obr.5

Biszkopt kroimy na 3 części. Na pierwszy kawałek biszkopta dajemy dżem i smarujemy całą powierzchnie, dajemy połowę masy budyniowej. Przykrywamy następnym kawałkiem biszkopta i robimy to samo – najpierw smarujemy dżemem i wylewamy pozostałą część masy budyniowej.

Przykrywamy ostatnim blatem biszkopta i odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.

Wierzch i boki:

Do czystego naczynia Thermomix dajemy masło ucieramy czas 10 min/obr.4. W tym czasie dodajemy stopniowo cukier puder, aromat, mleko. Odkładamy 1/3 kremu do osobnego naczynia a do reszty dodajemy koncentrat z buraka i mieszamy czas 10s/obr.5. (koncentratu dajemy ok 2 łyżek do pożądanej barwy).

Tort wyjmujemy z lodówki i smarujemy wierzch i boki tortu różową masą.

Do odłożonego kremu dajemy trochę więcej koncentratu z buraka aby uzyskać intensywniejszy kolor. Krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy wg uznania. Na wierzch układamy żelki.

Ja robiłam tort w kształcie ołówka więc odłożoną masę podzieliłam i do jednej części dałam kakao aby zrobić końcówkę ołówka.

 

 

 

tort z thermomixthermomix tort

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.