Ciastka z dziurką

Ciastka z dziurką
Print Friendly, PDF & Email

Ciastka z dziurką:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko i dwa żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżka śmietany
  • konfitura śliwkowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz konfitury śliwkowej umieszczamy w naczyniu Thermomix i najpierw mieszamy czas 30 s/obr 4. Następnie wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto, formujemy kulę, owijamy  folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażarki (można tez na 60 minut do lodówki). Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać krążki – jeden krążek cały drugi z dziurką. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 10 minut. Musimy jednak non stop obserwować ciastka gdyż szybko mogą się przypalić.
Po wystygnięciu na całe ciastko nakładamy konfiturę i przekładamy ciastkiem z dziurką.Ciastka miękną pod wpływem konfitury i są miękkie dopiero na drugi dzień.

thermomix ciastko z dziurką SONY DSC

 

One Response

  1. Emilia

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.