Biszkopt przekładany masą jabłkową

Biszkopt przekładany masą jabłkową
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Na początku odmierzmy sobie mąki i przesypmy do innego naczynia dosypując również proszek do pieczenia. Następnie do naczynia Thermomix dajemy jajka z cukrem zakładamy motylek i ubijamy czas 10 min/obr. 4  Po 10 minutach wsypujemy od razu mieszankę mąki i proszku do pieczenia i mieszamy czas 15 s/obr. 3

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut.

Masa jabłeczna:

  • 1,5 kg jabłek
  • 50 g masła
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i umieszczamy w naczyniu Thermomix. Kroimy na kawałki czas 20 s/obr.6. Dajemy masło i nastawiamy Thermomix czas 15 min/Varoma/obr.2

Pod sam koniec gotowania dosypujemy cukier i czekamy ok 5 min aż cukier się rozpuści – miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr.10.

Biszkopt dzielimy na 3 części i na dolną część biszkopta dajemy połowę masy jabłkowej  i przykrywamy środkową częścią biszkopta, dajemy na tą środkową część drugą połowę masy i przykrywamy ostatnią częścią biszkopta. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby masa dobrze nasiąkła w biszkopt. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

 

thermomix jabłka

 

One Response

  1. Aga

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.