Tarta z serem, brzoskwiniami i migdałami

Tarta z serem, brzoskwiniami i migdałami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na tartę

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (ja dałam pełnoziarnistą)
  • 25 g brązowego cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody

Farsz:

  • 350 g sera białego
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • puszka brzoskwiń
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło i mieszamy czas 30 s/obr.4, następnie dodajemy łyżkę wody i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto umieszczamy na blaszce, na ciasto dajemy folię aluminiową i fasolki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 15 min. Po 15 minutach ściągamy folie z fasolkami i pieczemy kolejne 15 min.

W trakcie pieczenia przygotowujemy farsz. Umieszczamy ser, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny w naczyniu i miksujemy na gładką masę czas 2 min/obr. 5. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy czas 1 min/obr.5

Tak przygotowaną masę wlewamy na upieczone ciasto na wierzch dajemy pokrojone brzoskwinie, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Temperaturę obniżamy do 170 stopni.

4 komentarze

  1. Laura
  2. Barbara

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.