Tarta z budyniem i jagodami

Tarta z budyniem i jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Pyszna, aromatyczna i jagodowa tarta.

Składniki:

na ciasto:

  • 130g mąki tortowej
  • 50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
  • 50g cukru pudru, przesianego przez sito
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

budyń:

  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

kruszonka:

  • 80 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix lub 65 g cukru zwykłego i 15 g cukru waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła

 

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Dodajemy żółtka i znowu wyrabiamy czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Następnie należy ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Ciasto nakłuć i podpiec z obciążeniem 10 minut w temp. 190 stopni. Następnie dalsze 10 minut bez obciążenia.

Wszystkie składniki na budyń włożyć do naczynia Thermomix i wymieszać czas 20s/obr.5  i podgrzewać czas 8 min./90 stopni./poz. obroty wsteczne/obr.3.

Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4

Na wierzch tarty wylać gorący budyń, posypać borówkami i posypać kruszonką. Pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni.

tarta z jagodami thermomix

4 komentarze

  1. Kasia
  2. Dominika
    • admin

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.