Szpinakowa kostka z musem truskawkowym

Szpinakowa kostka z musem truskawkowym
Print Friendly, PDF & Email

Szpinakowa kostka z musem truskawkowym Przepis Thermomix.

Przepisy na Thermomix:

Składniki:

Biszkopt szpinakowy:

  • 120 g świeżego szpinaku
  • 5 jajek
  • 100 g  oleju rzepakowego
  • 100 g  cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 650 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 400 g schłodzonej śmietany 30%

dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z cytryny, wymieszany z pół szklanki wody
  • świeże truskawki do dekoracji

Thermomix przepisy. Szpinakowa kostka z musem truskawkowym.

Wykonanie:

Szpinak myjemy i suszymy. Szpinak i olej umieszczamy w misie Thermomix. Dokładnie miksujemy na papkę. Czas 2 min – obroty zaczynamy od obrotów 4 -5 przez 1 minutę następnie stopniowo zwiększamy do 10 obrotów. Ostatnie 30 s na obrotach 10.

Papkę szpinakową przelewamy do innego naczynia. Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy czas 4 min/obr.4.

Następnie nastawiamy czas na 2 min/obr.3 i dodajemy łyżka po łyżce papki szpinakowej.

Ustawiamy czas 30s/obr.2 i wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

Formę 25×30 wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Gotową masę wlewamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt studzimy, delikatnie ścinamy wierzchni blat (okruszki posłużą nam do dekoracji).

Do czystego naczynia Thermomix wsypujemy wyszypułkowane truskawki. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy czas 5 min/temp.100/obr.1 Następnie miksujemy truskawki na gładko czas 30s/obr.10.

Wsypujemy galaretkę i mieszamy czas 1 min/obr.4. Mus przelewamy do innego naczynia, studzimy, następnie schładzamy w lodówce.

Kiedy mus truskawkowy będzie zimny, powinien być również płynny, ubijamy śmietanę.

Do czytego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy mocno schłodzoną śmietanę. Ubijamy śmietanę. I jak zwykle nie podam idealnego czasu ubijania śmietany ponieważ wszystko to zależy od temperatury śmietany, nawet od firmy jaką mamy.

Ja ubijając śmietanę obserwuje ją przez otwór w pokrywie. Śmietana może być gotowa nawet po 30 sekundach.

Śmietanę ubijamy na obrotach 4.

Kiedy śmietana będzie ubita, nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dolewamy małymi porcjami mus truskawkowy.

Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny.

Płynną masę wlewamy na biszkopt (biszkopt pozostaje cały czas w formie). Wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Na wierzchu ciasta rozkładamy świeże truskawki i posypujemy okruszkami, które nam zostały po odcięciu biszkopta.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Szpinakowa kostka z truskawkowym musem.
Thermomix przepisy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.