Sernik

Sernik
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 120 ml oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe

Wykonanie:

Wkładamy  wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3. Ciasto wylepić na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

Następnie wkładamy do czystego naczynia cukier, jajka, żółtka i cukier waniliowy i mieszamy czas 30s/ poz.3-4. Budynie wymieszać z mlekiem w misce osobno. Nastepnie przy włączonym urządzeniu na poz.3-4 wlać oliwę, dodawać ser i wlać wymieszane budynie z mlekiem – ogólny czas 2-3 minuty. Masa jest dość rzadka.

Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 170 stopni na 60 minut.

Pod koniec pieczenia przygotowywujemy pianę na wierzch serowca – cztery białka, które nam zostały wkładamy do naczynia, zakładamy motylek i ubijamy  – czas 3 min/obr poz.4. Po 2 minutach ubijania wsypać 4 łyżeczki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Po godzinie pieczenia sernik wyjąć z piekarnika i posmarować go pianą  i piec ponownie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.

3 komentarze

  1. Daga
    • admin
  2. Paulina

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.