Mrożony tort cytrynowo bezowy

Mrożony tort cytrynowo bezowy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 330 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy białka. Ubijamy czas 4 min/temp.50/obr.3-4. Następnie ubijamy czas 5 min/obr.3 – w tym czasie stopniowo dodajemy cukier. Na sam koniec dajemy pozostałe składniki. Z tej porcji powinno wyjść 4 blaty o średnicy 20 cm.

Na blaszcze pieczemy blaty ok 60 minut w temperaturze 150 stopni.  Jeżeli nie mamy tyle blaszek to podzielmy składniki i upieczmy w dwóch turach.

Masa cytrynowa:

  • 250 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 1 kg cytryn)
  • 6 jajek
  • 400 g śmietany 30%

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy cukier, masło, sok cytrynowy i skórkę z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy czas 4 min/temp70/obr.2.

W osobnym naczyniu ubijamy jajka.

Thermomix nastawiamy na 3 min/temp.100/obr.3 i do ciepłej (nie gorącej) masy cytrynowej wlewamy masę jajczeną.

Masę przelewamy do innego naczynia i schładzamy najlepiej w lodówce całą noc. Można masę przykryć folią aby nie zrobiła nam się skorupa.

Schłodzoną śmietanę ubijamy w Thermomix i stopniowo dodajemy masę cytrynową. Mieszamy na obrotach 3.

 

Do tortownicy wkładamy blat bezowy. Blaty bezowe przekładamy masą cytrynową i wstawiamy do zamrażalnika na min. 12 godzin.

 

DSC_0121

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Mrożony tort cytrynowo bezowy
Thermomix przepisy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.