Malinowa chmurka

Malinowa chmurka
Print Friendly, PDF & Email

Malinowa chmurka Thermomix

Składniki:

ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g domowego cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

galaretka z malinami:

  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki
  • 3 szklanki wrzącej wody

krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 30 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii

beza z migdałami:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 – 50 g płatków migdałów

Wykonanie przepisu Malinowa chmurka Thermomix:

ciasto kruche

Masło i jajko na ciasto kruche powinno być dobrze schłodzone.

Składniki na kruchy spód umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 1 min/obr.5

Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na 1 godzinę.

Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy lub wylepiamy formę.

Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Przed samym pieczeniem należy ponakłuwać widelcem.

Pieczemy  w temperaturze 200ºC przez około 15 – 20 minut lub krócej, do zezłocenia ciasta.

Kruche ciasto wyjmujemy  z piekarnika i pozostawiamy do schłodzenia.

galaretka z malinami:

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia całkowitego galaretki. Jezeli mamy mrożone maliny dodajemy bezpośrednio do galaretki i szybko mieszamy ponieważ temperatura malin spowoduje, że galaretka momentalnie nam stężeje.

Jeżeli mamy świeże maliny, najpierw galaretkę należy lekko przestudzić, dodać maliny i kiedy galaretka będzie zimna wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę umieszczamy na kruchym spodzie. Galaretka nie może być zbyt płynna aby nie wsiąknęła w ciasto lub przelałąa się pod ciasto.

krem śmietankowy z wanilią:

Składniki na krem śmietankowy z wanilią powinny chłodzić się w lodówce min. 12 godzin.

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na krem, zakładamy motylek i mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1 min/obr.3.

Czas można skrócić lub wydłużyć. Musimy obserwować przez otwór w pokrywie stan ubicia naszego kremu.

Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę.

beza:

Białka wlewamy do naczynia Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy pianę czas 4 min/obr.4

W trakcie ubijania piany, przez pokrywę dodajemy stopniowo cukier, kiedy  skończymy dosypywać cukier, dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Bezę należy upiec najwcześniej. Bierzemy formę w której będziemy piec ciasto i odwracamy do góry dnem. Odmierzamy odpowiednie długości blachy (blacha 23x

Thermomix przepisy. Malinowa chmurka.

Thermomix przepisy. Malinowa chmurka.

33 cm, wierzch będzie większy)

Masę na bezę smarujemy na wielkość blachy odwróconej do góry dnem.

Bezę przed pieczeniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Bezę przeczemy przez 1 godzinę w temp. 140 stopni.

Wykonanie ciasta:

Na upieczone kruche ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z malinami. Na zastygniętą galaretkę dajemy krem, wyrównujemy.

Na krem nakładamy wystudzoną bezę.

Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

3 komentarze

  1. sylwia
  2. Aneta
  3. Agary

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.