Malinowa chmurka



Malinowa chmurka Thermomix

Składniki:

ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g domowego cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

galaretka z malinami:

  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki
  • 3 szklanki wrzącej wody

krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 30 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii

beza z migdałami:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 – 50 g płatków migdałów

Wykonanie przepisu Malinowa chmurka Thermomix:

ciasto kruche

Masło i jajko na ciasto kruche powinno być dobrze schłodzone.

Składniki na kruchy spód umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 1 min/obr.5

Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na 1 godzinę.

Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy lub wylepiamy formę.

Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Przed samym pieczeniem należy ponakłuwać widelcem.

Pieczemy  w temperaturze 200ºC przez około 15 – 20 minut lub krócej, do zezłocenia ciasta.

Kruche ciasto wyjmujemy  z piekarnika i pozostawiamy do schłodzenia.

galaretka z malinami:

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia całkowitego galaretki. Jezeli mamy mrożone maliny dodajemy bezpośrednio do galaretki i szybko mieszamy ponieważ temperatura malin spowoduje, że galaretka momentalnie nam stężeje.

Jeżeli mamy świeże maliny, najpierw galaretkę należy lekko przestudzić, dodać maliny i kiedy galaretka będzie zimna wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę umieszczamy na kruchym spodzie. Galaretka nie może być zbyt płynna aby nie wsiąknęła w ciasto lub przelałąa się pod ciasto.

krem śmietankowy z wanilią:

Składniki na krem śmietankowy z wanilią powinny chłodzić się w lodówce min. 12 godzin.

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na krem, zakładamy motylek i mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 3 min/obr.3.

Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę.

beza:

Białka wlewamy do naczynia Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy pianę czas 4 min/obr.4

W trakcie ubijania piany, przez pokrywę dodajemy stopniowo cukier, kiedy  skończymy dosypywać cukier, dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Bezę należy upiec najwcześniej. Bierzemy formę w której będziemy piec ciasto i odwracamy do góry dnem. Odmierzamy odpowiednie długości blachy (blacha 23×33 cm, wierzch będzie większy)

Masę na bezę smarujemy na wielkość blachy odwróconej do góry dnem.

Bezę przed pieczeniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Bezę przeczemy przez 1 godzinę w temp. 140 stopni.

 

Wykonanie ciasta:

Na upieczone kruche ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z malinami. Na zastygniętą galaretkę dajemy krem, wyrównujemy.

Na krem nakładamy wystudzoną bezę.

 

Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

 

Thermomix przepisy. Malinowa chmurka.

Thermomix przepisy. Malinowa chmurka.

Print Friendly

Popularne frazy:

  • malinowa chmurka thermomix
  • malinowa chmurka
  • malinowa chmurka przepisownia
  • ciasto chmurka
  • ciasto malinowa chmurka
  • chmurka malinowa
  • malinow
  • kruche rogaliki na żółtkach
  • forum malinowa chmurka
  • ciasto malinowa chmurka thermomix

Podobne przepisy