Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • dżem truskawkowy do posmarowania spodu ciasta

Składniki na kruszonkę:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 10 g cukru waniliowego

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix. Masło kroimy w plastry. Mieszamy czas 1 min/obr.5. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Następnie na blaszkę wykładamy ciasto i wylepiamy całą blaszkę.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy ok 10-15 minut.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Całość rabarbaru umieszczamy na patelni zasypujemy cukrem i podgrzewamy rabarbar aż puści sok. Rabarbar przekładamy na sitko do odsączenia. W tym samym czasie studzimy też spód ciasta.

Wykonanie kruszonki:

Mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w naczyniu i zalewamy roztopionym gorącym masłem, miksujemy czas 30 s/obr.5

Wykonanie całego ciasta:

Na przestudzone ciasto dajemy dżem truskawkowy, na to odsączony z soku rabarbar, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ok 35 minut.

placek z rabarbaremplacek z rabarbaremplacek z rabarbaremplacek z rabarbaremplacek z rabarbarem

3 komentarze

  1. Ren
  2. Kinga
  3. ula

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.