Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem



Print Friendly, PDF & Email

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Przepisy Thermomix.

Przepisy na Thermomix.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g  mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g  cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 200 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka

nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru)
  • 750 g mleka
  • 40 g  cukru
  • 2 łyżki cukru wanliowego

dodatkowo:

  • cukier puder

Przepisy Thermomix. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.

Wykonanie:

Wykonanie cukru waniliowego w Thermomix:

Do naczynia Thermomix wsypujemy 300 g cukru. Dokładamy 1 laskę wanilii. Miksujemy czas 40s/obr.10. Gotowy cukier waniliowy przesypujemy do słoika i zakręcamy.

Wykonanie ciasta kruchego:

Masło kroimy na kilka części. Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche. Mieszamy czas 1 min/obr.4.

Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na ok. 30 minut.

Do formy o wymiarach 25×30 dajemy papier do pieczenia. Jedną część ciasta kroimy na kilka części, umieszczamy na papierze, który jest w formie i palcami rozciągamy tak aby ciasto pokryło nam całą powierzchnie formy.

Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Rabarbar myjemy i kroimy w 1 cm kawałki.

Wykonanie budyniu:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i  dajemy wszystkie składniki na budyń czyli mleko, budynie, cukier, cukier waniliowy. Gotujemy budyń czas 8 min/temp.90/obr.2.

Formę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar. Następnie wlewamy gorący budyń.

Z lodówki wyciągamy drugą część ciasta i bezpośrednio na budyń ścieramy na dużych oczkach tarka ciasto.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto smakuje obłednie jak jest jeszcze ciepłe.

 

 

Podobne przepisy

Add Comment