Jagodzianki

Jagodzianki
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na jagodzianki Thermomix

Składniki na 16 szt:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 250 g mleka
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego

dodatkowo:

  • 300 g jagód
  • bułka tarta lub mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko oraz drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.2. Zostawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Jagody mieszamy z cukrem i 1 łyżką bułki tartej lub mąki ziemniaczanej.

Ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Każdą część rozwałkować i na środek ciasta dać farsz jagodowy. Ciasto zlepić i uformować w ulubiony kształt.

Gotowe jagodzianki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości na 30 minut.

Wyrośnięte jagodzianki piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni – ok. 20 minut.

Zimne jagodzianki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Przepisy Thermomix. Jagodzianki.

Przepisy Thermomix. Jagodzianki.

jagodzianki1

Przepisy Thermomix. Jagodzianki

Przepisy Thermomix. Jagodzianki

 

4 komentarze

    • Joanna
  1. Marek
    • admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.