Jabłkowa chałka z cynamonem

Jabłkowa chałka z cynamonem
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g cukru

dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy po 20 g mąki, cukru, mleka i 25 g drożdży. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie w osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i dolewamy pozostałą część 230 g mleka. Mleko z masłem powinno być ciepłe (nie gorące).

Po upływie 20 minut do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło z mlekiem, jajka i pozostałą część cukru. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.

Ciasto pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy  na grubość ok 1 cm. Z ciasta wykrawamy dużą szklaną koła o średnicy ok. 10 cm. Jabłka obieramy, wykrawamy środek jabłka i kroimy w plastry.

Wykonanie chałki:

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Chałkę układamy pionowo. Bierzemy pierwszy krążek ciasta, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Na krążek ciasta dajemy plaster jabłka, przykrywamy krążkiem ciasta. Smarujemy masłem…. i tak do skończenia. Taką wieżę przekładamy do keksówki i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni.

Thermomix przepisy. Jabłkowa chałka z cynamonem

Thermomix przepisy. Jabłkowa chałka z cynamonem

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.