Jabłecznik z budyniem



Print Friendly

Jabłecznik z budyniem. Thermomix przepisy.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 żółtek

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 op budyniu waniliowego bez cukru (2×40 g)

dodatkowo:

  • 1500 g obranych i pokrojonych na 4 części jabłek (szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy składniki na kruche ciasto i mieszamy czas 2 min/obr-4-5. Białka, które nam zostały z jajek będą nam potrzebne do ubicia piany.

Ciasto wyciągamy z naczynia, dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i dajemy do zamrażalnika na min. 1 godzinę. Ciasto zamrażamy ponieważ łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce.

Na blachę o wymiarach 33cm x 23cm dajemy papier do pieczenia. Blachę wykładamy większą częścią ciasta. Ja rozprowadziłam ciasto palcami. Blache z ciastem wsadzamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

W tym czasie obieramy i kroimy jabłka. Połowę jabłek dajemy do naczynia Thermomix ( ja nie myłam naczynia po cieście). Jabłka siekamy czas 15 s/obr.4. Jabłka przekładamy do dużej miski. To samo robimy z drugą częścią jabłek.

Do posiekanych jabłek dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Jabłka odstawiamy na ok 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wyciągamy i wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto podpiekamy ok 8 minut.

W tym czasie z jabłek wyciskamy nadmiar soku. Na ciepłe ciasto dajemy jabłka, posypujemy cynamonem.

Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy białka, dajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania gęstej piany czas 4 min/obr.4.

Po tym czasie naswawiamy Thermomix czas 2 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie dodajemy proszek budyniowy i cukier.

Na jabłka dajemy pianę i rozprowadzamy ją równomiernie.

Na pianę ścieramy na tarce (grube oczka) zmrożoną część ciasta.

Całość wkładamy do piekarnika (piekarnik jest już rozgrzany). Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Podobne przepisy

Add Comment