Dyniowe bułeczki z sezamem



Dyniowe bułeczki Thermomix

Składniki na 12 bułek:

  • 500 g mąki
  • 200 g puree z dyni
  • 80 g mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 20 g drożdży
  • 30 g cukru waniliowego domowej roboty

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • sezam

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3

Powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut.

Następnie dajemy mąkę, jajka, sól, cukier oraz puree z dyni(puree musi być bardzo gęste). Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.

W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy do końca czasu.

Ciasto przekładamy do miski opruszonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy ciasto. Wyrabiamy rękami i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Bułeczki zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Smarujemy wierzch bułek jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25-30 minut. (do zezłocenia się bułeczek)

buleczki_dyniowe_sezam

Print Friendly

Podobne przepisy