Cytrynowa tarta



Print Friendly

Thermomix przepisy. Cytrynowa tarta.

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 250 g  mąki krupczatki
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na lemon curd:

  • 2 jajka
  • 3 cytryny
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 100 g białej czekolady

Przepisy Thermomix. Cytrynowa tarta.

Wykonanie:

Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4. Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix,  formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy ciastem formę na tartę, pamiętając o bokach. Ponownie ciasto schładzamy ok. 30 minut.

Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy cukier, skórkę otartą z dwóch cytryn, 80 g soku wyciśniętego z cytryn oraz jajka.

Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2

Dodajemy masło i czekoladę połamaną na kawałki i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2.

Na zimny spód wlewamy krem cytrynowy. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa zastygła.

Dekorujemy wg. uznania.

Podobne przepisy

Add Comment