Ciasto kokosowe z czarną porzeczką

Ciasto kokosowe z czarną porzeczką
Print Friendly, PDF & Email

Składniki (blaszka 20×30 cm):

  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 220 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 szt jajek
  • sól

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy: mąkę, szczyptę soli, 80 g cukru, 100 g wiórków kokosowych i masło. Mieszamy czas 1 min/obr.4 Dodajemy same żółtka i mieszamy ponownie czas 30s/obr.4.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy równo ciastem. Wstawiamy do lodówki na 10 min.

Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek dajemy białka, szczyptę soli i ubijamy pianę czas 2 min/temp.37/obr.4. Następnie nastawiamy na kolejne 2 minuty i dosypujemy po łyżce pozostałą część cukru. Na sam koniec wsypujemy pozostałą część wiórków kokosowych i już kopystką delikatnie mieszamy.

Schłodzone ciasto smarujemy dokładnie dżemem i na wierzch wykładamy kokosową pianę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni. Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia aby góra się nie spiekła.

Thermomix przepisy. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką.

Thermomix przepisy. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką.

thermomix_ciasto_kokosowe

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.