Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki ciasta:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 120 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1000 g śliwek węgierek

Składniki kruszonki:

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix (oprócz śliwek) i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przemieszać ciasto czas 30s/obr.3. Przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na wierzch ciasta układamy śliwki.

Wykonanie kruszonki:

Składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 15s/obr.6

Kruszonką posypać ciasto ze śliwkami. Placek wstawiamy do letniego piekarnika i pieczemy w temp.180 stopni ok.40 minut.

ciasto drożdżowe thermomix

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.