Ciasto czekoladowe



Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 100 g czekolady
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g cukru
  • 150 ml śmietany
  • 2 jajka

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka schłodzonego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy masło, połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix na czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.5 Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia i mieszamy czas  1 min/obr. 3.

Później śmietanę i jajka i mieszamy dokładnie na jednolitą masę czas 1 min/obr. 3. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 min.

Po upieczeniu wykładamy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia a między czasie przygotowujemy polewę.

W tym celu robimy dokładnie jak na początku przepisu czyli do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix na 4 min/temp. 80 stopni/obr.5 pod koniec czasu wlewamy śmietanę i masło tak aby się dokładnie wymieszało i tak przygotowaną polewę wylewamy na cisto i równomiernie rozprowadzamy.

 

Popularne frazy:

  • ciasto czekoladowe przepis
  • thermomix ciasto czekoladowe
  • bułki orkiszowe thermomix
  • mufinki czekoladowe
  • ciasto czekoladowe termomix
  • muffinki czekoladowe thermomix
  • tort czekoladowy thermomix
  • ciasto czekoladowe z termomiksu
  • Ciasto czekoladowe
  • szybkie ciasto thermomix

Podobne przepisy

3 komentarze

Add Comment