Ciastka francuskie z jabłkami



Print Friendly

Ciastka francuskie z jabłkami Thermomix

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • cukier puder

Wykonanie:

Jabłka kroimy na 4 części. Pozbawiamy gniazda nasiennego. Obieramy.

Jabłka, cynamon oraz brązowy cukier wrzucamy do Thermomix i kroimy czas 10s/obr.3-4.

Ciasto francuskie kroimy na równie części (mi wyszło 8 części)

Na 1/2 części ciasta kładziemy jabłka a na drugiej części robimy nacięcia. Tą częścią gdzie są nacięcia przykrywamy ciasko i zlepiamy dokładnie brzegi.

Robimy tak z każdym ciastkiem. Gotowe ciastka kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 stopni ok 10-15 minut (do zbrązowienia ciastek).

Wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Add Comment