Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie
Print Friendly, PDF & Email

Ciasteczka warszawskie Thermomix

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g + 100 g cukru pudru
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 500 g marmolady
  • wiórki kokosowe
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, 150 g cukru pudru, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka oraz śmietanę.

Ciasto wymieszać na jednolitą masę czas 1 min/obr.4.

Ciasto rozwałkować na wysokość ok 3 mm i wykrawać małe krążki.

Gotowe krążki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy białka (można białka wcześniej schłodzić.

Do białek dajemy 100 g cukru pudru i sok z cytryny. Ubijamy czas 4 min/50 stopni/obr.3 następnie czas 4 min/obr.3

Gotową beze nałożyć, bardzo cieniutką warstwę na wykrojone krążki ciasta. Ciasteczka włożyć do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika do momenty aż delikatnie nabiorą koloru ok. 15-20 minut. Ciastka trzeba obserwować.

Upieczone ciastka, wystudzić a następnie przełożyć ulubioną marmoladą (musi troszkę wystawać) i obtoczyć w kokosie.

 

Thermomix przepisy. Torciki warszawskie.

Thermomix przepisy. Torciki warszawskie.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.