Chałka

Chałka
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na chałkę:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 1/2 miarki ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajkao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej typ
  • 40 g drożdży

Przygotowanie chałki:

Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, żółtka, jajka, cukier nastawić  3 min/ temp.50/obr. 4.

Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić czas 3 min/poz. Thermomix/obr. Interwał

 

Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 30 min, następnie podzielić go na 8 równych części każdej uformować warkocz.
Położyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Chałki możemy posmarować jajkiem i posypać np makiem, sezamem lub kruszonką.
Pieczemy 25 min.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.