Chałka z makiem

Chałka z makiem
Print Friendly, PDF & Email

Chałka z makiem Thermomix

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  •  szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g masła, roztopionego
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko

Masa makowa:

  • 80 g suchego maku
  • 50 g cukru drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania chałki
  • mak do posypania chałki
Przepisy Thermomix. Chałka z makiem.

Przepisy Thermomix. Chałka z makiem.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy czas 3 min/tem. 37 stopni/obr.3.

Następnie zostawiamy na 15 min aby drożdże zaczeły działać. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz Thermomix/Interwał.

Na ok 30 sekund przed końcem dajemy masło.

Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix przekładamy do miski i zostawiamy na ok 1 godziny do wyrośnięcia.

Do czystego i suchego naczynia Thermomix wsypujemy mak i miksujemy czas 1 min/obr.10.

Mak przekładamy do innego pojemnika i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mak wkładamy na gazę i odciskamy nadmiar wody.

Odcśnięty mak mieszamy z cukrem i dzielimy na 4 części (lub 3 w zależności jak splatamy chałkę).

Ciasto dzielimy na 4 części (lub 3 części). Każdą część musimy rozwałkować na okrągło (jak naleśnik). Na każdą część nakładamy masę makową i zwijamy w rulon.

Końce rulonu podwijamy tak aby nie było widać masy makowej.

Z powstałych rulonów formujemy chałkę (można robić z 3 lub 4 rulonów). Chałkę zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 30 minut.

  • do masy makowej można dodać namoczone wcześniej i pokrojone rodzynki.

chalka_mak2

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.