Chałka z lekką nutą kardamonu

Chałka z lekką nutą kardamonu
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml  mleka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka zmielonego kardamonu
  • 2 jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem)
  • 650 g mąki pszennej
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 50 g rodzynek
  • 30 g płatków migdałowych do posypania wierzchu

 

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy czas 3 min/tem. 37 stopni/obr.3. Następnie zostawiamy na 15 min aby drożdże zaczeły działać. Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz masła i rodzynek i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz Thermomix/Interwał. Na ok 30 sekund przed końcem dajemy masło i rodzynki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy na ok 1 godziny do wyrośnięcia.

Następnie z ciasta formujemy 3 wałki i zaplatamy w warkocz. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed wsadzeniem chałki do piekarnika smarujemy wierzch chałki jajkiem i posypujemy migdałami.

Pieczemy ok 30 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.