Amoniaki

Amoniaki
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka ( 2 do ciasta, jedno do posmarowania wierzchu)
  • 2 łyżeczki spożywczego amoniaku

Do naczynia Thermomix dać roztopioną przestudzoną margarynę. Następnie dodać cukier jajka i mleko – wymieszać czas 1 min/obr.4
Póżniej wsypujemy mąkę połączoną z amoniakiem i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał/poz Thermomix.

Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałek i rozwałkowujemy na ok 4 mm. Foremkami lub szklanką wycinamy kształty i przekładamy na blaszkę. PRzed pieczeniem każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 15 min.

One Response

  1. Joanna

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.