Szarlotka



Print Friendly

Składniki na szarlotkę:

  • 2,5 szkl maki
  • niepełna szklanka cukru
  • 3/4 margaryny
  • 3 jajka (zóltka do ciasta, białka ubijamy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 1.5 kg jabłek(najlepsze szare renety lub antonówki)

Wykonanie:

Jabłka szatkujemy 15 sekund/obr. 4, przekładamy do innego naczynia i posypujemy cukrem. Następnie do Thermomix dajemy margarynę i cukier, nastawiamy Thermomix na 30 sekund/obr. 7. Nastęnie dodajemy pozostałe składniki pamiętając aby dać same żółtka. Nastawiamy na wyrabianie ciasta – 3 minuty/poz Thermomix/kłos.

Między czasie ubijamy ręcznie pianę z białek. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i cienki placek i przekładamy na brytfankę. Następnie na ciasto dajemy ubita pianę z białek, oraz wyciśnięte z soku jabłka. Można posypać cynamonem. Na sam wierz nakładamy druga część rozwałkowanego ciasta.

Pieczmy ok 50 min w 180 stopniach.

 

Popularne frazy:

  • szarlotka thermomix
  • thermomix przepisy ciasta
  • thermomix szarlotka
  • jabłecznik thermomix
  • ciasteczka thermomix
  • szarlotka z thermomixa
  • szarlotka termomix
  • thermomix ciasta
  • placki z jabłkami thermomix
  • przepis na szarlotkę

Podobne przepisy

Add Comment