Sakiewki drożdżowe z jabłkami

Sakiewki drożdżowe z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 1/2 miarki mleka
  • 40 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • jabłka
  • cynamon

 

Wykonanie:

Do naczynia włożyć jajko całe, 2 żółtka (białkami można posmarować wierzch sakiewek), masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać – nastawić Thermomix 1,5 minuty/tem. 50 stopni/obr. 5.

Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą Thermomix – czas 3 min/obr. Interwał.

Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 20 minut. Między czasie obieramy jabłka i kroimy je w dużą kostkę.

Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę i wałkujemy na cienki placek (ciasto należy podzielić na 3 lub 4 części), następnie kroimy w kwadraty. Wielkość kwadratów uzależniona jest jakiej wielkości chcemy mieć sakiewki.

Na tak wycięty kwadrat ciasta dajemy kawałek jabłka obtoczony w cynamonie i sklejamy wszystkie końce tak aby powstał kształt sakiewki.

Przygotowane sakiewki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni – 10-15 minut.

 

One Response

  1. admin

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.