Sakiewki drożdżowe z jabłkami

Sakiewki drożdżowe z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 1/2 miarki mleka
  • 40 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • jabłka
  • cynamon

 

Wykonanie:

Do naczynia włożyć jajko całe, 2 żółtka (białkami można posmarować wierzch sakiewek), masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać – nastawić Thermomix 1,5 minuty/tem. 50 stopni/obr. 5.

Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą Thermomix – czas 3 min/obr. Interwał.

Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 20 minut. Między czasie obieramy jabłka i kroimy je w dużą kostkę.

Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę i wałkujemy na cienki placek (ciasto należy podzielić na 3 lub 4 części), następnie kroimy w kwadraty. Wielkość kwadratów uzależniona jest jakiej wielkości chcemy mieć sakiewki.

Na tak wycięty kwadrat ciasta dajemy kawałek jabłka obtoczony w cynamonie i sklejamy wszystkie końce tak aby powstał kształt sakiewki.

Przygotowane sakiewki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni – 10-15 minut.

 

One Response

  1. admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.