Śledzie po litewsku

Śledzie po litewsku
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 5 śledzi w oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 miarka TM oleju
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • majeranek suszony
  • sól i cukier

Wykonanie:

Grzyby namaczamy w wodzie na ok. 2 godziny. Następnie odcedzamy z wody i wkładamy do naczynia Thermomix. Do naczynia Thermomix dolewamy 1000 g wody, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy czas 30 min/Varoma/obr.1. Grzyby odcedzamy i wyjmuje liść laurowy i ziele angielskie.

Do naczynia Thermomix dajemy odcedzone grzyby, korniszony (przekrojone na 4 części), cebulę (również przekrojoną na 4 części), sól, cukier, majeranek i koncentrat pomidorowy miksujemy czas 5 s/obr.5.

Śledzie kroimy w 2 cm. kawałki. Do słoika dajemy warstwę grzybową i warstwę śledzi i tak na przemian do skończenia składników.

Z podanej porcji wychodzi ok. 1.2 l słoika. Śledzie odstawić na 3 – 4 dni do lodówki.

thermomix przepisy

Thermomix przepisy. Śledzie po litewsku

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Śledzie po litewsku Thermomix
Thermomix przepisy

One Response

  1. Andrzej

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.