Pasztet mięsny

Pasztet mięsny
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na pasztet:

  • 500 g wieprzowiny
  • 500 g wołowiny
  • 250 g podgardla
  • 400 g wątróbki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 100 g pieczarek
  • czerstwa kajzerka
  • 4 jaja
  • 5o g smalcu
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso oraz liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości (ja gotuję w garnczku na gazie ale można użyć Varomy i po ok 1 godzinie mamy gotowe mięsko) , kajzerkę zamaczamy w wodzie aby namokła.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy czas 4 s/obr.6, następnie dodajemy pieczarki i rozdrabniamy czas 5 s/obr 4.  Zakładamy motylek i dajemy smalec i dusimy pieczarki z cebulką 5 min/temp. 90 stopni/obr. wsteczne.

Dodajemy pokrojone na drobne kawałki mięso oraz pozostałe składniki czyli odciśnięta bułkę, jajka, gałkę, sól i pieprz i mielemy razem 2 min/obr. 8.

Tak przygotowaną masę wykładamy do brytfanki nasmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.