Jak zmielić kawę ziarnistą?

Jak zmielić kawę ziarnistą?
Print Friendly, PDF & Email

Thermomix może nam posłużyć jako młynek do kawy.

Dodatkowo aby kawa nabrała większego aromatu przed zmieleniem warto podgrzać ziarna kawy aby wydobyć z nich ten urokliwy zapach.

Jak zmielić kawę w Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego wsypać kawę i podgrzać czas 3 min/temperatura 60 stopni/obr. 2
  2. Następnie zemleć czas 2 min/obr. 10

 

Wskazówki i rady:

  1. Najlepsza kawa do zaparzania w Thermomix to kawa średnio mielona
  2. Do zaparzania kawy zawsze używajmy świeżej wody, najlepiej wody źródlanej
  3. Kawę do picia podawajmy zawsze po przygotowaniu, letnia lub zimna kawa jest niedobra (chyba, że robimy kawę mrożoną)

 

Jak należy przechowywać kawę?

Tylko kawa świeża dobrze smakuje. Pamiętajmy, że otwarte opakowanie gdzie zostają nam jeszcze ziarna  starannie zamykamy, umieszczamy w szczelnym pojemniku i przechowujemy w lodówce. Taki sposób przechowywania kawy gwarantuje, że kawa nie straci tego co ma w sobie najlepszego. Zawartość opakowania należy zużyć do 3 tygodni, bo tylko w tym czasie kawa zachowuje pełny bukiet smaku i aromatu.

Na ile porcji naparu wystarcza jedna paczka kawy?
Z jednej paczki kawy o wadze 250g otrzymujemy ok. 30 filiżanek kawy, zależnie od tego, czy wolimy kawę mocniejszą czy słabszą.

5 komentarzy

  1. Dominik
  2. Kate
  3. Harry
  4. Gonzo

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.